Katte og babyer

At få en baby er en kæmpe omvæltning – også for din kat. Her kan du få gode råd til hvordan du kan forberede din kat bedst muligt på de forandringer som vil ske når din baby ankommer


Det bedste du kan gøre er at forberede katten inden babyen kommer. Katte er vanedyr og bliver meget nemt stresset, når der sker nye ændringer i deres hverdag. Du har heldigvis et par måneder, så forberedelsen kan ske gradvis.

Inden babyen ankommer: Kan du opsætte en Feliway i stikkontakten, så stress minimeres. Kosttilskud som Kalm eller foder som Hill`s c/d lower stress eller Royal Canin Calm kan også anvendes. Både sammen eller hver for sig.

Hvis du kan finde en optagelse af babyklynk og babygråd og afspille det dagligt frem til din babys ankomst, så vil din kat få mulighed for at vænne sig til lyden. Start på en lav volume og stille og roligt over nogle uger justere på lyden, så den kommer til at passe med det lydniveau en rigtig baby græder. Du kan sidde med en dukke samtidigt med, så din kat kan vænne sig til at du sidder med noget. Har du mulighed for at låne et stykke brugt babytøj, så dukken har en duft vil det også kunne bruges i træningen. Lad din kat snuse til puslebord, barnevogn, autostol, babylotion og hvad der ellers følger med af udstyr. Husk at belønne din kat med masser af lækre godbidder imens der trænes, herved lære din kat at forbinde alt det nye med noget positivt.

Giv din kat mulighed for at søge frikvarter: Ved at lave steder i hjemmet, hvor din kat kan føle sig tryg og søge hen for at slappe af. Det kan være et højt kradsetræ, et værelse hvor der er ro, nye kattehylder i højden, en plads i en vindueskarm hvor din kat holder af at kigge ud. Husk at katte er 3D indrettet, så du kan sagtens lave noget i højden til din kat. Din kat vil elske det! Når babyen begynder at kravle rundt vil din kat blive glad for at have sin foderskål oppe i højden, så den kan spise uforstyrret.

Katte bruger dufte til kommunikation: Du har sikkert lagt mærke til at din kat nogle gange gnider sig op af dig, dørkarmen, sofaen eller de hjembragte indkøbsposer. Det der sker er at din kat blander sin egen duft med de omgivelser den befinder sig i, samt med dig. Herved er der en fælles tryg duft. Du skal altså blive glad når du ser din kat blande dufte for det skaber tryghed for din kat. Hvorfor er det vigtig information tænker du? Forklaringen får du her.

Når du har født : Kan du få noget af babyens brugte tøj og endda en brugt ble bragt hjem, så din kat kan snuse til det inden babyen kommer med hjem. Når din kat har haft mulighed for at snuse til babyens tøj kan det forsigtigt gnides langs din kats kinder og hoved og ned ad ryggen, herved bliver der blandet dufte. Lad tøjet ligge fremme, så din kat kan vende tilbage og snuse til tøjet iblandet dens egen duft. Det er en fordel at fortsætte med at blande dufte, når babyen er kommet hjem. Brug en tør bomuldsklud, hvor denne gnides på din kats kinder, hoved og ned ad kroppen, hvorefter kluden gnides på babyens tøj. Gnid nu kluden på din kat igen, så duftene blandes. Dette gentages dagligt i starten, så når din baby og kat endelig mødes vil de dufte mere ens, hvilket gør din kat mere tryg.

Lad din kat snuse til babyen: Og ros meget gerne. Giv gerne lækre godbidder, så din kat bliver belønnet for positiv kontakt med babyen.

Nogle katte bliver pludselig urenlige: Når de bliver stresset, så vær obs på at det kan ske. Det er vigtigt at du ser det som et symptom og ikke som noget katten gør for at være uartig eller sur på dig. Det er vigtigt at din dyrlæge undersøger en urinprøve fra din kat, hvis den bliver urenlig, så urinvejslidelser kan udelukkes. Det kan også være nødvendigt at din kat gennemgår en sundhedsundersøgelse. Fortsætter urenligheden kan det blive nødvendigt med en adfærdskonsultation. Læs gerne artiklen om katte og stress

En babyseng er dejlig at sove i: Især når man er en kat, sådan er der bare! Tilbyd gerne din kat et alternativ til en god soveplads, så den ikke føler at den bliver afskåret den der fantastisk soveplads, den lige havde udset sig. Brug et låg til babysengen, når den ikke er i brug, så undgår du at din kat falder for fristelsen. Det kan nok ikke undgås, at at din kat forsøger at lægge sig ned i sengen til babyen (fordi sengen jo er fantastisk at sove i). I stedet kan du sikre at katten ikke har adgang til soveværelset, når babyen lægges i seng. Når babyen bliver stor nok og får sit eget værelse, kan din kat få adgang til soveværelset igen.

Dyrepels i sengen: Kan være den største udløser til allergi. Så børn og dyr i samme seng bør undgås, hvis det er muligt.

Efterhånden som dit barn bliver større er det vigtigt, at du ikke lader barn og kat være uden opsyn. Små børn ser katte som bamser og ikke som dyr. Derfor er det vigtigt at du er sammen med dit barn, når katten er der og kan lære dit barn, hvordan det skal omgås med din kat. 

Husk at katten var der først: Og derfor er det så vigtigt at forberede din kat. Det er lige så vigtigt som at du selv har tid til at vænne dig til babyens ankomst. Hvis ovenstående råd er afprøvet og katten virkelig er stresset og ikke trives, så kan du søge hjælp til adfærdsrådgivning. Nogle katte trives ikke med de store forandringer som en baby giver, og hvis din kat ikke har det godt, kan det give god mening at give katten et nyt hjem, hvor der ikke er små børn.

Glad Kat hjælper dig gerne med rådgivning så du kan hjælpe din kat bedst muligt.