Når din kat skal flytte

En flytning er noget af det mest stressende vi kan opleve, sådan vil det også være for din kat. Her kan du få gode råd til hvordan du bedst hjælper din kat under flytningen


IMG_6928Hvornår er det bedst at flytte katten? Hvis det er muligt vil det bedste være, at flytte katten dagen før flyttebilen ankommer. Når katten er flyttet ind i det nye hjem, i det rum som er klargjort, så kan den føle sig tryg her, mens det gamle hjem tømmes for møbler og flyttekasser. Hvis din kat er en nervøs kat kan et familiemedlem evt. sidde ved katten, indtil den er faldet til ro. Giv noget lækkert snack eller vådfoder for at din kat føler sig godt tilpas. Vær opmærksom på om din kat får dårlig mave på grund af nervøsitet. Hvis din kat gør det, skal den have noget speciel skånekost de næste par dage, så maven bliver god igen. Spørg din dyrlæge til råds.  

Forbered et sikkert rum til din kat i det nye hjem Ved at etablere et sikkert og midlertidig overgangsområde i det nye hjem, hvor din kat har mulighed for at falde til og føle sig tryg. Det kan være et enkelt værelse eller et lille afsnit af hjemmet.

Sørg for at der er adgang til en kattebakke, vand og foderskål, katteseng og mulighed for et skjulested evt. under en seng eller i en papkasse med hul i. De fleste katte ønsker fyldt udsyn fra en vindueskarm, så sørg gerne for at din kat har mulighed for at sidde og holde udkig herfra, hvis det gør den mest tryg. Vær sikker på at døre og vinduer er lukkede, så katten ikke kan slippe ud ved et uheld. Hæng en seddel på døren, så flyttemændene og familien ved at denne dør skal forblive lukket.

Hvis det ikke er muligt at flytte katten dagen inden Er det vigtigt at katten befinder sig i det rum som sidst skal flyttes, gerne i soveværelset, hvor det er muligt for din kat at gemme sig under sengen. Når alle øvrige rum er tømt og det er soveværelsets tur, sættes katten i transportkassen og anbringes i bilen, så den kan blive transporteret til dens nye hjem. Læs gerne sikkerhed i bilIMG_6116en for at få gode råd til hvordan du transportere din kat på køreturen. Indholdet fra soveværelset kan nu tømmes og flyttes. Læs gerne artiklen dyrlægebesøg for at få gode tips til en sikker transport af din kat. 

Når din kat har haft et par dage til at vænne sig til dens nye omgivelser og den føler sig godt tilpas, kan der så småt åbnes op for flere rum, så din kat kan udforske det nye hjem. Tag gerne et rum ad gangen. Hvis der stadig er mange flyttekasser og møblerne ikke har fundet sin plads endnu, er det meget godt at vente med at give din kat adgang til de rum, indtil møblerne er kommet på plads. Sørg for at ingen yderdøre eller vinduer står åbent. Slipper din kat ud, vil den have svært ved at finde tilbage til dig, da området stadig er ukendt for den.

Skab tryghed og minimer stress for din kat

  • Feliway diffusor i stikkontakten i det rum, hvor din kat færdes mest. Læs mere om Feliway
  • PetRemedy diffusor (kan bruges samtidig  med Feliway) 
  • Kalm kosttilskud
  • Serene Um kostilskud
  • Anxitane
  • Aptus Relax
  • Zylkene kosttilskud
  • Hill`s c/d lower stress foder
  • Royal Canin Calm foder

Et eller flere af disse hjælpemidler, kan med fordel anvendes, for at minimere den stress som din kat vil opleve i hele flytteperioden. Fælles for dem alle er at de virker beroligende og skaber tryghed for din kat. Start gerne op et stykke tid inden flytningen finder sted. Faktisk før den første flyttekasse tages frem. Herved får din kat en bedre oplevelse.

Prøv at have de samme rutiner i det nye hjem som der var i det gamle. Din kat er et vanedyr og føler sig mest tryg ved noget som den kender. Kræs lidt ekstra om din kat, de første par dage, med lækkerier. Forhold dig roligt, når du er sammen din kat. Din rolige adfærd smitter af på din kat.

Du kan overføre kattens dufte til det nye hjem Når din kat gnider ansigt og kinden op ad møbler, dørkarme m.m. afsættes en duft som skaber tryghed for din kat. For at hjælpe din kat bedst muligt med at flytte ind i sit nye hjem kan du gøre følgende:

Gnid en tør bomuldsklud eller bomuldshandske mod hoved, kinder og krop på din kat, så kluden får kattenes duft og læg den i hvert område, hvor katten har adgang. Gentages et par gange dagligt. Kluden med kattens duft kan også gnides på dørkarme i kattens hovedhøjde, møblerne og andre genstande som katten viser interesse for.

Er din kat en udekat Og er den vant til at færdes ude skal den stadig holdes inde i det nye hjem det første stykke tid. Katte er meget territoriale og knyttet hertil. Så det er vigtigt at din kat føler sig godt tilpas i sit nye hjem, inden den skal tilbydes at komme ud.

Brug gerne minimum 14 –21 dage på at have din kat indendørs også selvom den beklager sig for at komme ud. Den er endnu ikke kendt i sit nye hjem og IMG_6117vil derfor have svært ved at finde tilbage til dig, hvis den for tidligt, lukkes ud på egen hånd.

Når der er gået en 14-21 dages tid kan din kat begynde at komme ud i haven i sele under opsyn. Her får den mulighed for at snuse og lære haven at kende. Sørg for at din kat er ID mærket og registreret og at den bære et halsbånd med din adresse og telefonnummer, hvis den alligevel skulle blive væk.

Mens din kat udforsker haven i sele, kan du øve med at kalde dens navn og når den kommer hen til dig, belønnes med en lækker godbid. Kaldeøvelsen får du brug for senere, når din kat skal ud på egen hånd.

Et godt tip Er at der lægges lidt urin fra kattebakken i kanterne af haven, så din kat kan genkende sin egen duft i haven. Det forbereder også de øvrige katte i nabolaget på at der er kommet en ny kat i haven. Luft gerne katten i snor på tom mave og tilbyd foder, når den er tilbage i hjemmet igen. Så lære din kat at der er noget lækkert i vente, når den kommer indenfor.

Når din kat er blevet kendt i haven, kan du gradvis begynde at lade din kat komme udenfor uden sele. Lad din kat selv gå ud og gå med ud de første mange gange og følg med rundt. Kald katten til dig og beløn med lækre godbidder, så den lære at komme, når du kalder. Lad døren stå åben, når din kat er ude de første mange gange, så kan din kat hurtigt søge indenfor, hvis den bliver nervøs eller skræmt.

Jag gerne fremmede katte ud af haven, når du ser dem. Din nye kat skal til at etablere et nyt territorium og har brug for din hjælp, til at holde andre katte på afstand, det første stykke tid, indtil de har fundet ud af at dele arealet.

Undgå at din kat vender tilbage til det gamle hjem Det er ikke uset at katte finder på at vende tilbage til deres gamle hjem, også selvom det ligger flere km væk fra det nye hjem. Tal med de nye ejere af dit gamle hjem og informer om sandsynligheden for at din kat kan finde på at vende tilbage. Aftal gerne at de ringer til dig, hvis din kat dukker op, så du kan hente den igen. Det er vigtigt at de ikke tilbyder din kat at komme indenfor eller giver den opmærksomhed eller foder, for så risikere du at din kat holder til i det gamle hjem i stedet for hos dig. Hvis du kun er flyttet længere ned af vejen eller et par gader væk kan det blive en udfordring at holde din kat væk fra det gamle hjem.

Det kan tage mange måneder, før din kat føler sig til rette efter en flytning, så hvis du oplever at din kat stadig helst vil være i det gamle hjem, kan du tale med de nye ejere om det er muligt med en adoption af din kat, simpelthen fordi dette er den bedste løsning for din kat. Måske krydser din kat farlige ruter for at komme hjem til det gamle hus, så det er bedre at tænke på dens sikkerhed frem for at tvinge den til at være et sted den foretrækker mindre end det gamle hjem.