Når du skal have kat

Går du med tankerne om at få en kat eller har du allerede en kat? Hvad kræver det egentlig at have kat? Her er flere gode råd til dig som er nuværende -eller kommende katteejer


IMG_4914

Må du have kat? bor du til leje skal du undersøge reglementet for hold af kat. Ved flere boligselskaber kræves særlig tilladelse. Husk at få en skriftlig tillade ved din udlejer.

Har du tiden? en kat kan bedre være alene hjemme end en hund, men er du meget væk hjemmefra bør du genoverveje om du har tiden til at have kat. Katten skal aktiveres dagligt gennem træning, socialisering og leg.

Har du råd? en kat koster både til foder, kattegrus, udstyr, forebyggende loppebehandling, dyrlægeregning, forsikring, neutralisering, ID mærkning og meget mere. Det er fornuftigt at beregne et budget, så der er luft i økonomien til evt. uforudsete regninger.  

Har du plads? en kat er 3D indrettet, hvilket betyder at de også holder meget af at komme op i højder og udnytte hele rummets muligheder. Hvis du har et hjem, hvor katten ikke må “patruljere” på reolen, sove middagslur ovenpå klædeskabet eller sidde i vindueskarmen, hvor der er udsigt til haven, så er det nok ikke en kat der matcher dit valg af kæledyr. Katten har brug for sine ressourcer som liggepladser, kradseposter, spisesteder, høje udkigsposter, kattebakker (måske er din kat den type der har brug for to kattebakker, hvilket kræver mere plads) m.m. Du kan heldigvis finde masser af inspiration på nettet til pæn indrettet af hjemmet hvor der også er plads til katten. Du kan søge under Cat Freindly Home.

En eller flere katte? modsat hunden er katten bedre til at klare sig alene. Den er det man kalder solitære, dog ikke asocial. Eller sagt på en anden IMG_4858måde, så er den semi-solitær. Hvor der er meget plads og adgang til masser af føde (eksempelvis på gårde) kan man opleve, at hunkattene vælger at være i lukkede grupper, uden kontakt til andre katte. Katte vælger selv, hvem de har lyst til at være i gruppe med og derfor kan det nogle gange være svært at matche to katte, så de får stor glæde af hinanden, hvis de ikke selv har valgt hinanden. Hvis du vælger at få to katte, anbefales, to killinger fra samme kuld, men der er stadig ingen garanti. Heldigvis er der en del katte der har stor glæde af hinanden og hvor der ikke ses nogen problemer. 

Opdrætter: Besøg flere opdrættere og gerne flere gange og brug god tid sammen med din kommende killing. Dan dig et indtryk af opdrætter og de forhold killingen bor under. Stil gerne spørgsmål og få hjælp til at vælge den rigtig killing. Vælg en killing der er tillidsfuld, villig til at lege og som selv opsøger kontakten til dig. Killinger der er opvokset i stalde har ikke samme grundige socialisering som killinger der er opvokset i boligen. Killingen præges på de personer og sanseindtryk den udsættes for mens den er lille som eks. børn, andre dyr, husholdningsmaskiner m.m.

Vidste du, at det er et lovkrav at killinger først må forlade deres mor, når de er minimum 12 uger gamle: En killing der er grundig socialiseret har mindre risiko for at udvikle adfærdsproblemer senere i livet. Selvom deres mor fravænner dem fra mælken allerede ved ca. 4-8 ugers alderen udvikler hun dem stadig mentalt på at blive voksne + killingerne lære en masse kattesprog ved at være sammen med deres kuldsøskende. Ser du forhold hos opdrætteren som ikke er i orden bør du kontakte dyreværnet/dyrenes beskyttelse og anmelde det.

IMG_4884Internats kat eller kat fra privat hjem/opdrætter? der er mange søde katte og kattekillinger der mangler et godt hjem. Du kan sagtens vælge en voksen kat fra et internat og få en rigtig god kat i mange år frem. 

Vaccination: Har killingens mor fulgt sit vaccinationsprogram er det nok at vaccinere killingen med en basisvaccination 2 x med 4 ugers mellemrum og herefter 1 gang årligt. De fleste killinger vaccineres første gang, når de er 9 uger gamle. Skal du have din kat med på ferie, skal du undersøge de krav, der stilles i det land du rejser til. Reglerne kan du læse på fødevarestyrelsens hjemmeside under rejse med kæledyr. De fleste lande kræver som minimum rabiesvaccination, lovlig ID mærkning og et pas. Er du i tvivl kan du spørge hos din dyrlæge eller følge skemaet på fødevarestyrelsen side.

Neutralisering:: I danmark har vi et stort katteproblem, fordi alt for mange katte ikke er neutraliseret. Der bliver i dag født flere katte, end der er familier til. Når din kat bliver neutraliseret, er du derfor med til at nedbringe antallet af uønskede killinger. De fleste dyrlæger tilbyder en neutraliseringspakke, hvor din kat kat kan bliver neutraliseret, øretatoveret og vaccineret. Tal med din dyrlæge om, hvornår det bedste tidspunkt for neutralisering vil være for din kat. 

ID mærkning: Det er desværre ikke lovpligtigt at ID mærke din kat. Der er helt klart flere fordele i at lade sin kat ID mærke end at lade være. Bliver den væk, bliver syg eller kommer til skade, mens den er ude kan den få hjælp. Når du vælger at lade din kat neutralisere koster det meget lidt ekstra at få katten øretatoveret i samme anledning. Katten kan enten blive øretatoveret, mikrochippet, eller begge dele. jeg vil anbefale ørertatovering som førstevalg, da den er synlig og du som ejer kan søges på katteregistret uden brug af en dyrlæge. En mikrochip skal aflæses ved at bringe katten ind til dyrlægen og mange tænker ikke over at katten kan være chipmærket. Fordelen ved mikrochippen er bl.a. at du kan få en sureflap kattelem til mikrochip. Herved får katten sin egen personlige nøgle og du slipper for uventede gæster.

Registrering: Det er ligeledes ikke lovpligtigt at registere din kats ID hos Det Danske Katteregister eller Dansk katteregister, men det anbefales. Ved ID mærkning sørger din dyrlæge for indregistrering i Dansk katteregister der er et gratis register og du kan altid tilvælge registrering i Det Danske Katteregister. Det koster et engangsbeløb hos en dyrlæge. Husk at melde adresseændring ved flytning eller nyt telefonnummer, så dine kontaktoplysninger passer. Overtager du en kat der både er ID mærket og registreret skal den omregistreres i de katteregistre som den er registreret i. Tidligere ejer skal skrive under på ejerskiftet. Mange tror at det er noget dyrlægen står for, men det er køber og sælger der selv skal sikre at disse forhold er i orden. 

IMG_4913Sygeforsikring: Det kan blive dyrt, hvis din kat bliver syg eller kommer til skade. Der findes flere gode sygeforsikringer på markedet til kat. Læs policereglerne og spørg forsikringsselskabet, så du får det rigtige produkt.  En god sygeforsikring bør dække hele kattens levetid. Mange vælger desværre forsikringen fra, måske grundet prisen, men hvis din kat eks. bliver kørt ned, falder ud af et vindue fra en etagebygning eller gennemgår et længere sygeforløb, kan det blive meget dyrt og måske ende med at katten desværre aflives på grund af økonomien. Glad Kat anbefaler derfor at du sygeforsikre din kat. Du kan se forsikringsoversigt her.

Børn og kat: Det altid er den voksnes ansvar, når børn og katte er sammen. Mange børn ser katten som en de kan kramme eller lege med og overskrider måske ubevist kattens grænser for kontakt. Lær gerne barnet, hvordan katten skal omgås på fornuftig vis. Lad katten have sit frirum, hvor den kan søge hen, uden at barnet kan følge med.

Ferie: Hvad skal der ske med din kat, når du skal på ferie eller bliver udsendt af dit arbejde? Kan naboen eller familiemedlemmer passe? Skal din kat på kattepension eller skal der en professionel kattepasser ud til din kat? Det er altid en god ide at undersøge mulighederne, så du kan planlægge din kommende ferie uden bekymringer. 

Sikkerhedsnet/testamente: Hvis du kommer alvorlig til skade, bliver alvorlig syg eller i værste fald dør, hvad skal der så ske med din kat? Når vi får børn, sikre vi altid at der er en gudmor og gudfar som kan tage over, hvis der sker forældrene noget. Men vi glemmer tit at finde en god løsning til katten. Ved at sætte dig ind i hvilke muligheder der findes kan du sikre en god løsning, så får din kat den bedste hjælp, hvis uheldet er ude. Tjek artiklen Hvis du bliver alvorlig syg eller dør og bliv klogere på hvad du skal være opmærksom på.