Katte og stress

Præsentation11Vidste du, at flere katte end hidtil antaget, lider af stress?

Og at mange af de katte, som lider af kronisk stress, ikke viser tydelige tegn, som fx angst eller aggression? Stress hos katte kan være en medvirkende årsag til mange sygdomme, bl.a. til smertefulde urinvejslidelser. Det er derfor vigtigt for den enkelte kats trivsel og livskvalitet, at man er opmærksom på at forebygge stress hos sine katte.

Hvilke faktorer kan forårsage stress hos katte? Det kan være meget svært, nogle gang umuligt, at identificere den nøjagtige årsag til stress hos den enkelte kat. Men som katteejer er der nogle faktorer, man bør være opmærksom på, især hvis man har flere katte. Hvis der er konflikt mellem kattene i husstanden, kan det være meget stressende – især for den/de katte, der føler sig underlegne. Åbenlys aggression er sjælden, men en kat, med høj social status i flokken, kan vælge at forhindre andre katte i at komme hen til steder i hjemmet, hvor der står mad, vand og kattebakker samt til foretrukne hvilesteder. Dette kan en kat gøre vha. signaler, der er nærmest usynlige for ejeren, men som er meget tydelige for de andre katte i hjemmet. Det kan virke meget stressende på de katte, som ikke har nem adgang til ressourcer af afgørende betydning for dem. Det er derfor vigtigt, at man som ejer er opmærksom på, at man har nok madskåle, vandskåle og kattebakker fordelt i hjemmet, så man tilgodeser alle sine kattes behov. Der skal også være flere steder i hjemmet, hvor den enkelte kat kan vælge at gå hen for at hvile og være i fred.

Selvfølgelig kan der være mange andre faktorer, også faktorer udefra, som kan stresse en kat, fx en konflikt med en anden kat i nabolaget. Og naturligvis kan alt, der forstyrrer kattens normale dagligdag, såsom en ny baby eller byggeri i hjemmet, virke stressende. Det gælder både når man har én eller flere katte.

Hvordan ved man, om ens kat er stresset? Det kan være svært at se, når en kat lider af stress, da ikke alle katte viser tydelige tegn. Nogle katte Præsentation1med stress trækker sig tilbage, spiser mindre eller soignerer sig mindre end normalt. Andre stressede katte kan begynde at urinmarkere, overspise eller udføre overdreven pelspleje. Katte reagerer meget forskelligt, og det er derfor vigtigt at man som ejer er opmærksom på den enkelte kats adfærd, og at man søger professionel rådgivning når nødvendigt.

Anja fra Glad kat vil meget gerne hjælpe dig med gode råd til, hvordan du kan forebygge eller behandle stress hos din kat. Der er heldigvis mange forskellige tiltag, der kan hjælpe, hvilket betyder, at vi sammen kan finde netop den løsning, der passer bedst i det enkelte hjem. Hvis du vil vide mere, er du velkommen til at kontakte Glad Kat.

Her er en video med 10 gode råd om hvordan du kan minimere eller undgå stress hos din kat. Oplever du at din kat ændrer adfærd, udviser aggresion eller bliver urenlig, så bør du kontakte din dyrlæge, da der kan ligge noget sygdomsmæssigt bag ændringerne.

 Tekst, video  og billeder i denne artikel er udarbejdet og venligst udlånt af Hill`s.