Dyrlægebesøg

Gode tips til hvordan du får din kat til dyrlæge på den mindst stressfulde måde.

Lad os bare blive enige om at det er de færreste katte som synes det er spændende at komme et smut til dyrlæge, hvad enten det blot er til kontrolvejning, vaccination eller lidt mere alvorlige årsager. 

Mange katteejere fortæller at når transportkassen kommer ned fra loftet eller ind fra skuret, ja så smutter katten, fordi den har lugtet lunten. Det er ikke unaturligt at du bliver nødt til at ringe og flytte din tid hos dyrlægen, fordi din kat er stukket af hjemmefra. Katte synes det er stressfuldt at blive puttet i en transportkasse og flyttet ud af deres trygge og vante omgivelser. Men hvordan kan du give din kat en bedre tur ud af hjemmet, når den nu skal ned til dyrlæge?

Væn katten til transportkassen således, at når der bliver brug for det, at din kat er tryg ved den. Vælg en kasse som kraftig og af en god kvalitet. Toppen skal være let at afmontere, således at det er nemt at få IMG_5743katten ind og ud af kassen hos dyrlægen. Fletkurve har aldrig været min favorit. Det ender altid ud i at man skal hælde den stakkels kat ud af kurven, hvilket ikke er helt optimalt. Såkaldte “smarte” transportkasser på hjul duer heller ikke til transport af nervøse katte. Det bliver en værre rumletur med masser af larm og bump, hvilket stresser din nervøse kat endnu mere.

Lad gerne transportkassen stå fast fremme og lav den spændende ved at lægge et blødt sovetæppe ind i kassen og tilbyd lækre godbidder derinde. På den måde bliver kassen en naturlig del af din kats hverdag og et trygt sted for den at opholde sig.

Din kat skal have sin egen transportkasse En nervøs kat vil udskille alarmferomoner (angstdufte) som kan registreres af andre katte. Nervøsitet fra en anden kat kan derfor smitte af på din kat, hvis de deler samme transportkasse. Undgå derfor at benytte en lånekasse, hvor en anden kat har været transporteret i. De fleste dyrlæger har lånekasser til rådighed på dyreklinikken. Disse transportkasser har været lånt ud til katte som ikke synes at hverken indfangning, køreturen eller dyrlægebesøget har været en god oplevelse. Ved at købe en transportkasse til din kat undgår du også de ekstra køreture til og fra dyrlægen for at hente/aflevere lånekassen. 

Brug tryghedskabende feromoner eller beroligende kosttilskud Feliway spray kan bruges inden afgang hjemmefra, hvor du sprayer kassen 15-20 minutter før katten skal derind. Herved nedsættes stress på køreturen. Beroligende kosttilskud som Kalm, Zylkene eller Serene-Um kan du med fordel bruge. For at opnå den bedst effekt bør du starte op et par dage før. Du kan også bruge Royal Canin Calm foder eller c/d Urinay Lower Stress foder fra Hill`s. Fælles for begge fodermærker er at du skal starte 14-30 dage før ønsket effekt opnås. Har du en nervøs kat kan den gå på foderet fast, så længe den ikke fejler noget.

Træn små køreture i bil og væn din kat til køreturen, mens du belønner den. Herved bliver den med tiden mere tryg ved situationen, når den skal transporteres på længere køreture. Hav god tålmodighed og husk at din kat skal trænes med jævne mellemrum, så det bliver en rutine. Start allerede mens din kat er killing.

Tæppe over transportkassen skaber mere tryghed til de meget nervøse katte. Prøv dig lidt frem og find ud af hvad der virker bedst for din kat. Nogle katte vil gerne kunne følge med i hvad der sker omkring dem, mens andre helst vil gemme sig under køreturen.

Er et dyrlægebesøg nu også nødvendigt? Mange katteejere synes det er synd for katten at komme til dyrlæge og finder hele seancen ubehagelig fordi katten virker bange. Der er ingen tvivl om at de fleste katte finder det stressende, men det er bedre at den gennemlever en times mindre ubehag frem for at gå med en uopdaget lidelse. Katte er mestre i at skjule, hvis de har ondt eller er syge. Så en kat som ser syg ud er virkelig syg. 

Tidsbestilling husk at fortælle veterinærsygeplejersken at din kat er nervøs, når du booker tid hos din dyrlæge. På dyreklinikken gør vi alt hvad vi kan for at vise særlige hensyn til din kat, hvis den er nervøs. Det giver gode muligheder for at forberede din kats besøg bedst muligt, når vi ved det på forhånd.

Lad børnene blive hjemme når du skal til dyrlægen med din nervøse kat. Børn er vældig søde og især dine børn,  men de kommer nemt til at kede sig under dyrlægebesøget. Måske bliver de endda kede af det og urolige fordi de er trætte. Det stresser både dig, din dyrlæge og især din nervøse kat, når der er meget uro under konsultationen. Din koncentration mindskes og måske får du ikke hørt de vigtige informationer som din dyrlæge giver dig.

Ved ankomst til dyreklinikken fortæl veterinærsygeplejersken at i er ankommet og spørg om der er et sted, hvor du og din kat kan sidde uforstyrret for hunde og anden stressende kliniktrafik. Stil kassen højt, således at din kat har et overblik oppefra. Det giver mere tryghed. Lad katten blive i kassen indtil i skal ind til konsultationen. Kassen er nu det eneste trygge sted din kat har at forholde sig til også selvom den måske ikke var begejstret for at komme i den derhjemme.

Under konsultationen hos dyrlægen træk eller hal ikke katten ud af kassen, men lad den selv komme ud. Hvis ikke din kat vil ud af kassen kan dyrlægen hjælpe med at afmontere toppen, så det er nemt at komme til at undersøge din kat. Er din kat meget nervøs og endda hvæser, så kan dyrlægen ved at afmontere toppen og forsigtig dække kassen med et tæppe skabe mere tryghed fordi din kat får mulighed for at gemme sig. Vi veterinærsygeplejersker og dyrlæger er ret gode til at undersøge katte som er under et tæppe, så det generer os altså ikke spor. Her er det din kat som er i centrum, så alt hvad der gør den tryg og virker skal vi endelig udnytte til noget positivt.

Aut. veterinærsygeplejerske Sarah Hjorth Hansen fra Dyrlægeringen har lavet denne fantastiske og meget illustrative video om, hvordan du transportere din kat trygt til dyrlæge. Jow jow når man er en kat og bor hos en veterinærsygeplejerske, så bliver man nogle gange brugt som modelkat. Katten i videoen hedder Naomi og er Sarahs egen kat.

Mange tak til Sarah, katten Naomi og Dyrlægeringen for lån af video.