Når du skal have kat
Går du med tankerne om at få en kat eller har du allerede en kat? Hvad kræver det egentlig at have kat? Her er flere gode råd til dig som er nuværende -eller kommende katteejer
Må du have kat? bor du til leje skal du undersøge reglementet for hold af kat. Ved flere boligselskaber kræves særlig tilladelse. Husk at få en skriftlig tillade ved din udlejer.
Har du tiden? En kat kan bedre være alene hjemme end en hund, men er du meget væk hjemmefra bør du genoverveje om du har tiden til at have kat. Katten skal aktiveres dagligt gennem træning, socialisering og leg.
Har du råd? En kat koster både til foder, kattegrus, udstyr, forebyggende loppebehandling, dyrlægeregning, forsikring, neutralisering, ID mærkning og meget mere. Det er fornuftigt at beregne et budget, så der er luft i økonomien til evt. uforudsete regninger.
Har du plads? En kat er 3D indrettet, hvilket betyder at de også holder meget af at komme op i højder og udnytte hele rummets muligheder. Hvis du har et hjem, hvor katten ikke må “patruljere” på reolen, sove middagslur ovenpå klædeskabet eller sidde i vindueskarmen med udsigt til haven, så er det nok ikke en kat der matcher dit valg af kæledyr. Katten har brug for liggepladser, kradseposter, spisesteder, høje udkigsposter, kattebakke (måske er din kat den type der har brug for to kattebakker, hvilket kræver mere plads). Du kan heldigvis finde masser af inspiration på nettet til pæn indrettet af hjemmet hvor der også er plads til katten. Du kan søge under Cat Freindly Home.
En eller flere katte? Modsat hunden er katten bedre til at klare sig alene. Den er det man kalder solitære, dog ikke asocial. Eller sagt på en anden måde, så er den semi-solitær. Hvor der er meget plads og adgang til masser af føde (eksempelvis på gårde) kan man opleve, at hunkattene vælger at være i lukkede grupper, uden kontakt til andre katte. Katte vælger selv, hvem de har lyst til at være i gruppe med og derfor kan det nogle gange være svært at matche to katte, så de får stor glæde af hinanden, hvis de ikke selv har valgt hinanden. Hvis du vælger at få to katte, anbefales, to killinger fra samme kuld, men der er stadig ingen garanti. Heldigvis er der en del katte der har stor glæde af hinanden og hvor der ikke ses nogen problemer.
Opdrætter: Besøg flere opdrættere og gerne flere gange og brug god tid sammen med din kommende killing. Dan dig et indtryk af opdrætter og de forhold killingen bor under. Stil gerne spørgsmål og få hjælp til at vælge den rigtig killing. Vælg en killing der er tillidsfuld, villig til at lege og som selv opsøger kontakten til dig. Killinger der er opvokset i stalde har ikke samme grundige socialisering som killinger der er opvokset i boligen. Killingen præges på de personer og sanseindtryk den udsættes for mens den er lille som eks. børn, andre dyr, husholdningsmaskiner m.m.
Vidste du, at det er et lovkrav at killinger først må forlade deres mor, når de er minimum 12 uger gamle: En killing der er grundig socialiseret har mindre risiko for at udvikle adfærdsproblemer senere i livet. Selvom deres mor fravænner dem fra mælken allerede ved ca. 4-8 ugers alderen udvikler hun dem stadig mentalt på at blive voksne + killingerne lære en masse kattesprog ved at være sammen med deres kuldsøskende. Ser du forhold hos opdrætteren som ikke er i orden bør du kontakte dyreværnet/dyrenes beskyttelse og anmelde det.
Internats kat eller kat fra privat hjem/opdrætter? der er mange søde katte og kattekillinger der mangler et godt hjem. Du kan sagtens vælge en voksen kat fra et internat og få en rigtig god kat i mange år frem.
Vaccination: Har killingens mor fulgt sit vaccinationsprogram er det nok at vaccinere killingen med en kernevaccination 3 x med 4 ugers mellemrum og herefter 1 gang årligt. De fleste killinger vaccineres første gang, når de er 8-9 uger gamle. Skal du have din kat med på ferie, skal du undersøge de krav, der stilles i det land du rejser til. Reglerne kan du læse på fødevarestyrelsens hjemmeside under rejse med kæledyr. De fleste lande kræver som minimum rabiesvaccination, lovlig ID mærkning og et pas. Er du i tvivl kan du spørge hos din dyrlæge eller følge skemaet på fødevarestyrelsen side.
Neutralisering:: I danmark har vi et stort katteproblem fordi alt for mange katte ikke bliver neutraliseret. Ved at lade din kat neutralisere, er du med til at bidrage til at nedbringe antallet af uønskede katte. De fleste dyrlæger tilbyder en neutraliseringspakke, hvor din kat kaVed at t kan bliver neutraliseret, ørertatoveret og vaccineret. Tal gerne med din dyrlæge om hvornår det bedste tidspunkt for neutralisering vil være for din kat.
ID mærkning: Den 01. juli 2021 trådte en ny lov om ID mærkning af katte i kraft. Før var det et krav at en kat blev fremlyst i 72 timer før en organisation kunne give katten et nyt hjem. Den nye ændring i loven, betyder at ejerskabet af en kat nu går til den person eller organisation der har optaget katten, hvis ikke katten er ID mærket.
Selvom din kat er ID mærket gælder det at, hvis din kat bliver fundet, så skal du som ejer underrettes indenfor 24 timer. Du har herefter en frist på 24 timer til at afhente din kat. Umærkede katte skal ikke længere fremlyses men kan formidles med det samme.
For lige at opsummerer betyder det i korte træk at:
- Hvis din kat ikke er ørertatoveret eller chipmærket og registreret i et af de to katteregistre i danmark, så kan den overtages af enhver. I princippet betyder det at, hvis ikke din kat er ID mærket, så kan din nabo overtage din kat uden at oplyse dig om det!
- Katte der ikke er ID mærkede skal ikke længere fremlyses i 72 timer.
- Hvis din kat er ID mærket og registreret og bliver optaget, skal du kontaktes af den person som har optaget din kat. Du har en frist på 24 timer til at hente din kat ellers overgår ejerskab af din kat til den som har optaget din kat.
Hvilken ID skal du vælge? – Jeg anbefaler begge dele. En ørertatovering er synlig for enhver, men kan med årene blive utydelig og svær at aflæse. En microchip er ikke synlig og kræver et besøg hos en dyrlæge som kan aflæse den, men til gengæld holder den hele din kats levetid. En microchip kan også være gavnlig hvis du ønsker en kattelem med chipfunktion, så uønskede gæster fra nabolaget undgås.
Registrering: Der er to registre i danmark.
- Det Danske Katteregister
- Dansk katteregister
Ved ID mærkning sørger din dyrlæge for indregistrering i Dansk katteregister der er et gratis register. Du kan tilvælge registrering i Det Danske Katteregister. Dette koster et engangsbeløb hos en dyrlæge. Husk altid at melde adresseændring ved flytning eller udskiftning af telefonnummer, så dine kontaktoplysninger passer. Overtager du en kat der både er ID mærket og registreret skal den omregistreres i de katteregistre som den er registreret i. Tidligere ejer skal skrive under på ejerskiftet. Mange tror fejlagtigt, at det er noget dyrlægen står for. Det er køber og sælger der selv skal sikre at disse forhold er i orden.
Sygeforsikring: Det kan blive dyrt, hvis din kat bliver syg eller kommer til skade. Der findes flere gode sygeforsikringer på markedet til kat. Læs policereglerne og spørg forsikringsselskabet, så du får det rigtige produkt. En god sygeforsikring bør dække hele kattens levetid. Mange vælger desværre forsikringen fra, måske grundet prisen, men hvis din kat eks. bliver kørt ned eller gennemgår et længere sygeforløb, kan det blive meget dyrt og måske ende med at katten desværre aflives på grund af økonomi. Glad Kat anbefaler at du sygeforsikre din kat. Du kan se forsikringsoversigt her.
Sundhedsabonnement: Flere dyreklinikker tilbyder et sundhedsabonnement, hvor du kan spare en del penge på dyrlægebesøg, vaccinationer, foderkøb m.m. Du betaler et månedligt beløb for at din kat kan være med. Spørg hos din lokale dyrlæge hvad de tilbyder. Der findes bl.a. VetPlan, AniPlan og VetCare. Et sundhedsabonnement er ikke en sygeforsikring og dækker ikke sygdom og tilskadekomst. Jeg anbefaler derfor altid at du tegner en sygeforsikring ved siden af.
Børn og kat: Det altid er den voksnes ansvar, når børn og katte er sammen. Mange børn ser katten som en de kan kramme eller lege med og overskrider måske ubevist kattens grænser for kontakt. Lær gerne barnet, hvordan katten skal omgås på fornuftig vis. Lad katten have sit frirum, hvor den kan søge hen, uden at barnet kan følge med.
Ferie: Hvad skal der ske med din kat, når du skal på ferie eller du bliver udsendt af dit arbejde? Kan naboen eller familiemedlemmer passe? Skal din kat på kattepension eller skal der en professionel kattepasser ud til din kat? Det er altid en god ide at undersøge mulighederne. Så kan planlægge din kommende ferie uden bekymringer.
Sikkerhedsnet/testamente: Hvis du kommer alvorlig til skade, bliver alvorlig syg eller i værste fald dør, hvad skal der så ske med din kat? Når vi får børn, sikrer vi altid at der er en gudmor og gudfar som kan tage over, hvis der sker forældrene noget. Men vi glemmer tit at finde en god løsning til katten. Ved at sætte dig ind i, hvilke muligheder der findes, kan du sikre en god løsning. Så får din kat den bedste hjælp, hvis uheldet er ude. Tjek artiklen Hvis du bliver alvorlig syg eller dør og bliv klogere på, hvad du skal være opmærksom på.